
YOGASTIJLEN
.
“WE DON’T USE OUR BODY TO GET INTO A POSE, WE USE THE POSE TO GET INTO OUR BODY.”
– BERNIE CLARK
.

VINYASA YOGA
Vinyasa yoga is een actieve vorm van yoga waarbij de houdingen (asana’s) achter elkaar in een flow worden uitgevoerd op de beweging van je ademhaling. Bij deze vorm van yoga wordt je geleidt van de ene naar de andere houding zonder tussendoor voor langere tijd te stoppen. Het is eigenlijk één lange yogaoefening. Kortom; werken, bewegen en zweten.
Deze actieve vorm van yoga richt zich o.a. op het reinigen van je lichaam. Door de bewegingen komt je bloedsomloop op gang en gaan je zweetkliertjes open staan waardoor je afvalstoffen kwijtraakt. Ook stimuleer je je vetverbranding met deze vorm. Bij het uitdrijven van gifstoffen uit je lichaam is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Door voldoende aanwezigheid van vocht in je lichaam kun je ook voldoende zweten. Bovendien kan uitdroging stijfheid van de spieren veroorzaken.
Een derde voordeel van Vinyasa yoga is het opbouwen van kracht. Door de verschillende houdingen ontwikkel je meer spierkracht waardoor je lichaam sterker wordt. Waar je bij Yin yoga juist op het bindweefsel en de gewrichten werkt en de ontspanning, werk je bij deze vorm op de spieren en je kracht en stabiliteit.
Vinyasa yoga bestaat uit een serie houdingen waarbij de volgorde van de houdingen niet vast staat en er dus ruimte voor creativiteit is.




HATHA YOGA
Hatha yoga is een van de meest oudste vormen van yoga. Hatha yoga wordt gezien als de basis van vele andere yogastijlen. Het is een actieve(re) vorm van yoga waarbij de houdingen dynamisch of statisch elkaar opvolgen op het ritme van de ademhaling. Hoewel je bij deze yogavorm de oefeningen samenbrengt met de ademhaling, gaat het bij Hatha yoga voornamelijk om de uitlijning van het lichaam.
Het doel van Hatha yoga is het samenbrengen van lichaam en geest door de houdingen te combineren met de ademhaling. De houdingen volgen elkaar ritmisch op en de uitdaging ligt in het vasthouden van een houding voor korte tijd. Spanningen verdwijnen hierdoor uit je lichaam. Het is een perfecte yogavorm die je voorbereidt om te mediteren.
Het woord ‘Hatha’ is afkomstig uit het Sanskriet en staat voor de zon en de maan. Hierbij refereert de zon naar yang (het mannelijke, actief, extravert) en de maan naar yin (het vrouwelijke, rustgevend, introvert). Yin en yang zijn tegenstellingen die elkaar nodig hebben om in balans te zijn. Binnen Hatha yoga komen deze kenmerken samen.
De voordelen van Hatha yoga zijn het samenbrengen van lichaam en geest, ontspanning en het opbouwen van energie, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen.






YIN YOGA
Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij de houdingen (zittend of liggend) voor langere tijd worden vastgehouden. Het richt zich op het versterken en versoepelen van de pezen, het bindweefsel en de gewrichten. Het doel is de energiebanen in deze weefsels te stimuleren, de bloedstroom te bevorderen en meer flexibiliteit te creëren.
Yin yoga geeft je de tijd en ruimte om te voelen hoe het is gesteld met je lijf, zowel fysiek als mentaal. Het laat je de druk en stress van het dagelijkse leven doen vergeten. Het brengt je in een totale staat van ontspanning.
Doordat de houdingen voor langere tijd worden vastgehouden, is er genoeg tijd en ruimte om waar te nemen wat er zich in je lijf afspeelt. Wanneer je een soort comfort hebt gevonden in de houding, kun je een steeds diepere laag loslaten waardoor je je lichaam en geest de tijd geeft om zich te kunnen herstellen.
Bij Yin yoga geef je je lichaam oprechte aandacht. Het bindweefsel en de diepere spierlagen worden langzaam gerekt waardoor de ontspanning terug kan keren en de weefsels soepel blijven. Juist door ‘niets’ te doen, gebeurt er veel.




YANG YOGA
Yang Yoga is de tegenhanger van Yin yoga; het is een actieve(re) vorm van yoga waarbij de houdingen minder lang worden aangehouden waardoor er een soort flow ontstaat. Bij deze vorm van yoga wordt je geleidt van de ene naar de andere houding zonder tussendoor voor langere tijd te stoppen.
Yang Yoga is niet zozeer één specifieke yogasoort, maar een overkoepelend begrip voor de actieve(re), meer dynamische en flow yogavorm. Het is een verzamelwoord voor de yogalessen die vergelijkenissen hebben met Hatha en Vinyasa yoga, maar hier niet direct onder vallen. Yang yoga is een actieve(re) vorm van yoga waarbij de ademhaling niet direct centraal staat.
In tegenstelling tot yin yoga werk je bij deze yogavorm op de spieren door aanspanning en op het ontwikkelen van kracht en uithoudingsvermogen. Het geeft je energie, kracht en warmte.






YIN YANG YOGA
Bij Yin Yang yoga komen beide aspecten samen. Yin staat voor de rustige vorm van yoga waarbij de houdingen (zittend of liggend) voor langere tijd worden vastgehouden en waarbij ontspanning centraal staat. Yang is de actieve(re) vorm van yoga waarbij de houdingen minder lang worden aangehouden waardoor er een soort flow ontstaat.
Een juiste afwisseling tussen inspanning en ontspanning staat bij Yin Yang yoga centraal. De ontspannende Yin houdingen waarbij je leert naar binnen keren en te voelen hoe het met jezelf is gesteld, wisselen zich af met de uitdagendere Yang houdingen waarbij je bezig bent met kracht en stabiliteit.
Bij deze vorm van yoga ben je zowel bezig met het terugkeren van de ontspanning in je lijf, het soepel maken van je spieren en bindweefsel, als met het opbouwen van spierkracht en meer uithoudingsvermogen. Een perfecte combinatie dus voor wanneer je behoefte hebt aan rust en ontspanning en tegelijkertijd je lijf fit wilt houden.




RESTORATIVE YOGA
Restorative yoga is ideaal voor wanneer je herstellende bent van fysieke klachten of een (geestelijke) ziekte, minder mobiel bent maar toch graag aan lichaamsbeweging doet, of voor wanneer je een erg druk leven hebt en op zoek bent naar diepe ontspanning.
Bij Restorative yoga spreken we het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Restorative yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. Het is een rustige vorm van yoga waarbij de houdingen voor langere tijd (5 tot wel 20 min) worden aangehouden. De bedoeling is om het lichaam volledig te laten ontspannen waardoor het zich herstelt. Hierdoor wordt er veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals bolsters, kussentjes en yogablokken.
Het doel van Restorative yoga is om je lijf in een totale staat van ontspanning te brengen zonder inspanning te leveren. Deze yogavorm vermindert stress en creëert ruimte en soepelheid in je lijf.
Restorative yoga is geschikt voor bijna iedereen; het is een van de meest ontspannende vormen van yoga.




