
Buikspieroefeningen: voordelen en mythes rondom het versterken van je buikspieren
Bij het zien van de eerste zonnestralen beginnen we spontaan met gezond eten en voldoende beweging waarbij buikspieroefeningen populair zijn. Het voelen van de eerste echte warmte betekent namelijk dat we de langste tijd van de winter achter de rug hebben en dat we langzaamaan richting de zomer bewegen. Werken aan je summerbody is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, het is ook nog eens gezond voor lichaam en geest. In dit blog bespreken we de voordelen van buikspieroefeningen en benoemen we vier mythes over deze hype.
Ga voor een lange-termijn-resultaat
Bij het verkrijgen van een plattere buik kies je het beste voor een aanpak waarbij de resultaten langzamer, maar geleidelijk zichtbaar worden. Dit geeft je op de lange termijn een resultaat wat makkelijker te behouden is. Op internet vind je genoeg oefeningen voor de buikspieren te versterken, maar wist je dat er ook bepaalde mythes bestaan rondom buikspieroefeningen? Je leest er meer over verderop in dit blog.
Voordelen van buikspieroefeningen
Hoewel buikspieroefeningen vaak toegepast worden voor het verkrijgen van een plattere buik, hebben ze ook andere bijkomstige voordelen. Buikspieroefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl:
– Ze verbeteren de houding en versterken de kern van het lichaam, inclusief de spieren in de onderrug en heupen.
– Een sterke kern helpt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals tillen of bukken.
– Buikspieroefeningen dragen bij aan het verbeteren van de flexibiliteit in je rug en heupen. Dit verbetert de bewegingsvrijheid in deze gebieden en vermindert de stijfheid in de spieren.
Ook zullen klachten in je onderrug verminderen door het versterken van je buikspieren middels buikspieroefeningen. Doordat je buikspieren sterker worden, ondersteunen ze de wervelkolom bij belasting waardoor niet alleen je rugspieren deze druk moeten opvangen. Hierdoor worden je spieren in de onderrug minder belast en klachten zullen minder snel ontstaan.
Mythes over buikspieroefeningen
Zoals hierboven besproken kent het versterken van je buikspieren vele voordelen. Toch bestaan er ook een aantal mythes wat betreft je buikspieren. In deze blog bespreken we vier mythes rondom deze hype.
MYTHE 1: Buikvet verbrand je door buikspieroefeningen
Overtollig vetweefsel rondom je buikspieren zorgen ervoor dat jouw getrainde buikspieren niet zichtbaar zijn. Misschien heb je wel sterke buikspieren, maar zit er nog een laagje buikvet overheen. Hoewel buikspieroefeningen het versterken en tonen van de buikspieren verbeteren, helpen ze niet direct bij het verbranden van vet in de buikstreek. Het verbranden van vet is een resultaat van een combinatie van gezonde voeding en regelmatige cardiotraining.
MYTHE 2: Burning abs
Vaak wordt gedacht dat hoe meer je buikspieren gaan branden, hoe sneller die buikspieren tevoorschijn komen. Dit is niet waar! Het branderige gevoel van je buikspieren geeft aan dat je buikspieren (over)vermoeid zijn. Hierdoor kun je de buikspieroefeningen technisch niet meer correct uitvoeren waardoor je houdingen verkeerd aanneemt. Dit zorgt voor een overbelasting op andere plekken in je lichaam.
MYTHE 3: Hoe meer herhalingen hoe beter
Deze mythe sluit aan bij de vorige twee. Het is belangrijk om te realiseren dat overmatige buikspieroefeningen kunnen leiden tot blessures. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en te groeien. Het is aan te raden om buikspieroefeningen op een gezonde en verantwoorde manier uit te voeren en te variëren om het beste resultaat te bereiken. In de les ‘Yoga Buikspieroefeningen’ begeleid ik je op een juiste manier door diverse poses heen.
MYTHE 4: Alleen met buikspieroefeningen versterk je je buikspieren
Buikspieren train je met vele asana’s (houdingen). Wanneer je kiest voor een houding zoals de hoge plank of de knie-naar-arm-plankhouding train je niet alleen je buikspieren, maar ook je arm-, heup- en beenspieren worden in deze houdingen meegenomen. Dit zijn dynamische houdingen in plaats van statische waardoor je meer spiergroepen tegelijkertijd traint. Een win-winsituatie dus.
Verantwoord omgaan met je eigen lichaam
Bij buikspieroefeningen is het altijd goed om te blijven luisteren naar je eigen lichaam. Daag jezelf gerust uit en ga net iets verder dan je denkt te kunnen. Doe dit wel op een verantwoorde manier.
Om een volledig gezond lichaam te hebben zijn alleen buikspieroefeningen niet voldoende. Handhaaf een gezonde levensstijl door regelmatig te bewegen, volg een uitgebalanceerd dieet, zorg voor een positieve mindset en creëer voldoende rust.
Het is aan te raden om een diversiteit aan oefeningen in je training op te nemen en regelmatig te variëren om het beste resultaat te bereiken. Het is ook belangrijk om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en te werken aan het verbeteren van de techniek. In de lessen ‘Summer Flow’ en ‘Zelfverzekerd de zomer door’ geef ik diverse tips voor een juiste uitlijning.